Nanocoating

Nanocoating

Nano is afgeleid van het oudgriekse woord nanos, dat ‘dwerg’ betekent. Dit geeft al aan dat we met iets kleins te maken hebben. Een nanometer is gelijk aan 10-9, oftewel 0,000000001 meter (één miljoenste millimeter). Om een voorstelling te geven, volgen hieronder een aantal voorbeelden:

  • Dikte vel papier: 100.000 nanometer.
  • Puntje van een naald : 1.000.000 nanometer.
  • Haartje van een hond: 80.000 nanometer.

Een nanometer is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-systeem. De maat heeft de afkorting nm. Nanotechnologie houdt zich bezig met schalen tussen de 1 en de 100 nanometer.

Alle deeltjes en stoffen in onze wereld zijn samengesteld uit combinaties van een kleine honderd verschillende soorten atomen. Met andere woorden: als er in de structuur van de moleculen of combinaties van atomen variaties worden aangebracht, kunnen er ontelbare variaties op bestaande of nieuwe stoffen worden gecreëerd.

Het lotuseffect is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van een lotusplant terecht komt en het niet blijft plakken. Het parelt als het ware van het blad af. Deze zelfreinigende eigenschap is te danken aan hele kleine bultjes op het blad. Materiaaldeskundigen proberen dit zelfreinigende effect na te bootsen door het ontwikkelen van geavanceerde materialen. De toepassing is gevonden in vuilafstotende badkamertegels of dunne deklagen op auto’s en ook bijvoorbeeld in de vliegtuigindustrie ten behoeve van het eenvoudig ijsvrij kunnen houden van romp en vleugels.

Door de structuur van de op nano gebaseerde coatings kunnen vervuilingen en vocht niet meer hechten aan de behandelde oppervlakten. De coatings zijn extreem oleofoob en hydrofoob. Doordat deze vervuilingen niet meer aanhechten, zijn behandelde oppervlakken zeer eenvoudig en met milde reinigingsmiddelen schoon te houden.

Tags